Неврокопска Митрополия Фасадна облицовка

ФАСАДИ

1500 кв.м

Гоце Делчев

В етап на изпълнение

ВЪЗЛОЖИТЕЛ: Неврокопска Света Митрополия

ПРОЕКТАНТ: арх. Георги Витанов съвмествно с 

арх. Радина Николова и арх. Силвия Цокова.

Изпълнител: Булкам Декор

Снимки: Димо Желевски

От основаването на Неврокопска Митрополия до ден днешен,  митрополитския дом се намира в центъра на  престолния град Неврокоп – гр. Годе Делчев. В първоначалният си вид сградата не е запазена до наши дни. През 1999г пожар унищожава почти цялата сграда. Още на следващата година Неврокопски митрополит Натанаил възлага проектиране на нова сграда, по-голяма и по-внушителна. Архитект на сградата е арх. Димов. Сторителството продължава дълги години, но е прекратено поради продължителното и тежко боледуване на митрополит Натанаил, което го сломява.

Новият етап в строителството продължава с идването на неговият наследник – митрополит Серафим. През 2014г., вдъхновен да продължи делото на своя предшественик, митрополит Серафим възлага проектирането на фасадите на арх. Георги Витанов.

„ В продължение на две години разработвах няколко идеи за облика на сградата. Всяка среща с митрополит Серафим беше вдъхновение и даваше своя резултат докато стигнем до окончателния проект който вече се изпълнява. Осъзнавайки отговорността която ми е възложена отправих покана към арх. Силвия Цокова и арх. Радина Николова да се включат в проектирането и завършването на сградата. Когато избрахме фирма изпълнител, незнаех с кого ще работя и как ще продължи работата. Още след първата среща със собственика на Булкам Декор – г-н Димитър Георгиев знаех че проекта ще бъде изпълнен по най-дорбият начин.„

                                               арх. Георги Витанов